В зависимост от състоянието на пациента, можем да постигнем пълно възстановяване с медикаментозно лечение при всички периферни съдови заболявания на крайниците, сънните артерии, аорта и други

Единственият ангиолог в Бургас – д-р Насратуллах Мобаракшах, има богат опит в областта на вътрешни болести, кардиология и заболявания на кръвоносните и лимфни съдове. Д-р  Мобаракшах, завършва медицина в Кабул през 2003 г. След това специализира последователно Вътрешни болести и Кардиология, докато работи като интернист няколко години в Индия. От 2011 година д-р Мобарахшах практикува в България в отделения по съдова хирургия и кардиология и успоредно специализира Ендоваскуларна ангиология. През последните седем години специалистът по вътрешни болести практикува като ангиолог в страната, като преди три години д-р Насратуллах Мобаракшах започва да приема пациенти в Бургас.

От началото на юни д-р Шах, както го наричат пациентите, извършва консултации и прегледи в новоразкрития кабинет по вътрешни болести и ангиология, намиращ се на партерното ниво на Медицински център „Д-р Стайков“ на бул. “Транспортна 33”.

В Бургас ангиологът е непознат като специалист, в София вече имам доста колеги, но тук за момента съм единственият с такава квалификация. В Пловдив и Варна също разбират необходимостта от такъв тип специалисти и съвсем скоро кабинети по ангиология ще бъдат разкрити и там‘‘, коментира д-р Мобаракшах.

– Д-р Мобаракшах, кога да търсим консултация при ангиолог?

– Ангиологът е лекар, който се занимава със съдови заболявания. Съдовите хирурзи също имат компетенцията да помагат при болести и проблеми от такъв характер, но техният профил е насочен към оперативно отстраняване на запушвания на артерии, байпаси и др., докато ангиологът е специалистът, който диагностицира проблема и преценява дали е необходима операция, или на пациента може да бъде помогнато с медикаментозно или ендовъзколарно (безоперативно) лечение.

– Какви безоперативни методи за лечение прилагате в Медицински център „Д-р Стайков“?

– Тук имам необходимата апаратура и консумативи, за да извършвам инвазивни манипулации под рентгенова сфера и поставяне на стенд. Извършвам склерозиране на вена или така наречената аблация на вена с лазер – склеротерапия. Доплерът, с който разполагаме в центъра, е последно поколение и също улеснява диагностиката на различни съдови заболявания.

– При кои съдови заболявания постигате добри резултати с медикаментозно лечение?

– В зависимост от състоянието на пациента, можем да постигнем пълно възстановяване с медикаментозно лечение при всички периферни съдови заболявания на крайниците, сънните артерии, аорта, мезентериалните артерии, изобщо всички артерии, освен тази на сърцето.

– Коментирахте апаратурата, на какво ниво е тя в Медицински Център „Д-р Стайков“?

– Преди да обясня за апаратите, искам да отбележа, че центърът се намира на ключово място в Бургас. Това много улеснява и пациентите, търсещи помощ при нас от цялата област. Много е достъпно за всички, които идват от населени места извън града. Самата сграда е изключително приветлива и успокояваща.

Апаратурата, с която работя тук, е последно поколение, това ми помага много лесно да диагностицирам. Вече споменах за Еходоплера, с който работя тук, разполагам и с отлично оборудвана зала за манипулации с лазер и други интервенции.

– Запознахте ли се вече с останалите специалисти в центъра и помагат ли Ви да се адаптирате към новата за Вас среда?

– Колективът тук е на много високо ниво. Разполагаме с отлични специалисти, и когато пациентите ми са с комплексни оплаквания, получават веднага консултация и от кардиолог, и от невролог, и от ревматолог, рентгенолог и др. Колегите винаги се отзовават и като екип помагаме на пациента много по-добре, а това е най-важното за нас.

– Хора с какви здравословни проблеми могат да търсят помощ и лечение при Вас, д-р Мобаракшах?

– Хора, които са диабетици, с атеросклероза, при натрупване на плаки в периферните съдове, хора с хронично високо кръвно. Препоръчвам и на активните пушачи профилактично да се преглеждат. Профилактиката е най-добрият начин да се уловят проблемите навреме и така да се избегнат инсулти и други усложнения.

След 30-ата година е добре да започнат да се правят веднъж годишно прегледи за артериално заболяване. А над 60-годишна възраст препоръчвам два пъти в годината проверка за атеросклероза, сънни артерии, аорта и периферни съдове.

– Започна сезонът на високите температури, какво препоръчвате да следим?

– При по-младите пациенти се наблюдават доста венозни заболявания, те отиват при ревматолог, или травматолог заради болки в краката, без да предполагат, че основният им проблем идва от вените. Дори да нямат разширени вени, е възможно вените им да не работят, както трябва. Възможно е клапите на вените им да не работят. Затова трябва, когато се получават крампи, особено през лятото, разширени вени или капиляри по-добре да дойдат на консултация, преди да се стигне до усложнения като тромбоза на повърхностни или дълбоки вени, например.

– В кои дни приемате пациенти в МЦ „Д-р Стайков“?

– Приемините ми дни тук са всеки вторник, четвъртък и петък. И през трите дни съм от 09:00 ч. до 16:00 ч. на разположение на пациентите. Работим със здравната каса, а час може да бъде записан на регистратурата или на телефоните обявени в сайта и във фейсбук.