Гръбначният стълб представлява важна механична ос, благодарение на която поддържаме изправения стоеж на своето тяло

Висококвалифицираният неврохирург д-р Тони Кондев е част от екипа на УМБАЛ „Св. Марина“ гр. Варна – една от най-съвременните медицински бази в България, а от края на ноември всеки петък преглежда и консултира пациенти и в Бургас на бул. Транспортна 33 в Медицински Център „Д-р Стайков“.

Специалистът обръща специалното внимание на съвременните неврохирургични методи за лечение на дегенеративните заболявания на гръбначния стълб.

Гръбначният стълб представлява важна механична ос, благодарение на която поддържаме изправения стоеж на своето тяло. В него се разполагат гръбначния мозък и отделящите се от него гръбначномозъчни нерви. Заболяванията, които го засягат могат да доведат до тежки инвадилизиращи състояния, които да окажат влияние върху качеството на живот. Голям процент от заболяванията на гръбначния стълб се дължат на дегенеративни промени. Тези дегенеративни изменения се определят до голяма степен от физическата активност. Повишеното физическо натоварване, както и заседналия начин на живот могат да ускорят тези промени в различните отдели на гръбначния стълб. Обикновено най-често се засяга лумбалния отдел, последван от шийния (цервикалния) и торакалния отдел. Към дегенеративните заболявания на гръбначния стълб се причисляват дисковите хернии, спиналната стеноза, нетравматичната спондилолистеза и др.

Дисковата херния е заболяване, което се дължи на дегенеративни и по-рядко на травматични изменения в междупрешленните дискове, в резултат на които се притискат нервните структури разположени в гръбначния стълб. При шийни дискови хернии са характерни оплаквания свързани с тъпа или остра болка в областта на шията, която преминава по ръцете и пръстите, придружени с изтръпване. Торакалните дискови хернии са редки и често са свързани с болка започваща от гърба, която преминава по гърдите или корема. Най-разпространени са лумбалните дискови хернии. Те се характеризират с остра болка, която започва от кръста и преминава в повечето случаи по единия крак, придружена с изтръпване. При големи дискови хернии може да се появи нарушение в процеса на задържане на урина. Най-подходящото образно изследване при дискова херния е магнитният резонанс, тъй като само при това неинвазивно изследване е възможна качествена визуализация на всички компоненти на гръбначния стълб, което изключително важно при поставянето на диагнозата. Лечението на дисковата херния първоначално е консервативно, но при неповлияване на симптомите е необходимо да се предприеме хирургично лечение. При съвременното неврохирургично лечение на дискова херния се извършва премахването на хернията през малък кожен разрез. Това подпомага бързото възстановяване на пациентите, които се раздвижват на следващия ден след операцията, а изчезването на оплакванията е веднага след операцията.

Спиналната стеноза представлява дегенеративно заболяване засягащо гръбначния стълб. Най-често тези промени обхващат лумбалния отдел. Характеризира се със стесняване на гръбначно-мозъчния канал, което води до притискане на разположените в него нервни структури. Най-често засягат пациенти над 65 години. Симптомите, които съпътстват спиналната стеноза в лумбален отдел са болки в кръста или седалището, които понякога може да преминават по единия или двата крака. Най-характерния симптом е нарушение на процеса на ходене. Обикновено пациентите не успяват да извървят 50м и трябва да седнат за да получат облекчение на болките. При неповлияване от медикаментозното лечение е необходимо извършване на хирургично лечение, поради риск от тежка инвалидизация. Решението за оперативно лечение се взема на базата на оплакванията на пациента и данните от образните изследвания, като най-доброто за спинална стеноза е магнитния резонанс. Съвременния метод на лечение включва извършването на минимално инвазивно освобождаване на нервните структури от притискащите ги дегенеративни образувания чрез микрохирургична техника извършвана с оперативен микроскоп. При комбинация от спинална стеноза със спондилолистеза (приплъзване на прешлените) се поставя винтова стабилизация, която подпомага стабилността на гръбначния стълб и бързото възстановяване на пациента.

Всички тези съвременни методи на хирургично лечение са задължително подпомагани и от допълнителна терапия за възстановяване на пълната функция на засегнатите нервни тъкани като физиотерапия и рехабилитация. Като цяло лечението на тези заболявания е с мултидисциплинарен характер, включващ специалисти по неврохирургия, физиотерапия и неврология, с  които можете да се консултирате в Медицински център „Д-р Стайков“, коментира д-р Тони Кондев.

Час за преглед можете да си запишете на тел.: 056 99 60 06 и 0892 99 60 06 или на място на регистратура. Лечебното заведение се намира на бул. Транспортна 33, точно до мол Бургас Плаза.