Подготвили сме 8 пакета с консултации и изследвания за пациенти, страдащи от постковид синдром.

Точно преди година, на 10 март 2020-та, отвори врати новата база на Медицински център „Д-р Стайков“ в Бургас. Модерната и оборудвана с високотехнологична апаратура сграда на ул. Транспортна 33 е мащабен проект, в който са вложени мечтите и амбициите за повишаване качеството на живот на пациентите на двама доказани специалисти – д-р Вергиния Цанова и д-р Йордан Стайков.

Пред Флагман.бг професионалният тандем разказа за изпълнената с много обрати и непредвидени ситуации първа година на Медицинския център.

– Д-р Цанова, рисковано ли беше според Вас откриването на Медицинския център в ситуация на пандемия?

– Центърът отвори врати при много тежка ситуация. Само три дни след откриването, беше обявено извънредно положение и цялата страна изтръпна, никой не знаеше какво предстои и колко време ще продължи пандемията от Сovid-19. Хората бяха основателно изплашени и реално имаше риск изобщо да не заработим.

– Д-р Стайков, какво се случи след трудното начало, отчитате ли тази година като успешна?

– Абсолютно успешна е, точно това коментирахме с д-р Цанова, че въпреки работата в извънредна обстановка, успяхме да предложим и осъществим отличното медицинско обслужване, което заслужават пациентите през 21 век. Това беше и първоначалният замисъл на целия ни проект.

– Д-р Стайков, Вие сте признат специалист по рехабилитация в Бургас, успешен бе и предишният Ви проект, какво е различното в новия център?

– Медицинският център преди бе ограничен само в няколко направления, като основната ни дейност бе съсредоточена в областта на рехабилитацията и физикалната медицина. С новия център успях да сбъдна една своя голяма мечта и цел да осигурявам на пациентите съвременна и високо професионална медицинска помощ.

– Д-р Цанова, каква по-точно медицинска помощ могат да получат тук пациентите?

– В МЦ „Д-р Стайков“ вече сме разкрили  кабинети по 18 медицински специалности, които обхващат най-важните направления, сред които: педиатрия, кардиология, ревматология, неврология, ангиология, акушеро-гинекология, болести  уши-нос-гърло, ортопедия, урология, очни болести,  а съвсем скоро ще имаме и колеги специалисти по пневмология и детска кардиология.

При нас пациентите могат да се запишат при личен лекар, разполагаме и със структура  по образна диагностика, оборудвана с последно поколение рентген, мамограф и ехограф. Имаме и клинична лаборатория. Проби за изследвания се взимат тук на място, което значително улеснява пациентите.

– Д-р Стайков, какво е мястото на Вашата специалност – рехабилитационна и физикалната медицина, в новия център?

– То е видно и без да обяснявам, целият втори етаж на центъра е оборудван изцяло за лечение на пациенти по съвременни методи и с последно поколение уреди за рехабилитационната и физикалната медицина.

През втората година на нашата работа тук основен акцент ще бъде поставен върху активната кинезитерапия. Поръчали сме и очакваме всеки момент да получим нови съоръжения, с чиято помощ да предложим отлична услуга на световно ниво. Активната кинезитерапия помага изключително на хора в след травматично състояние. Тогава е много важно рехабилитацията да започне още когато пациентът е с гипса или с шината. Но това рядко се случва, обикновено идват при нас когато е минал доста дълъг период от време, което пък изисква още по-дълъг период за да се възстанови функцията на двигателния апарат.

– Д-р Цанова, как могат хората, които се нуждаят от лечение или възстановяване, чрез рехабилитация и физиотерапия, да постъпят при вас и да усетят ефекта от тези страхотни апарати, които толкова похвалихте? Достъпни ли са процедурите с тях за всички пациенти?

– Пациентите могат да получат от общопрактикуващия си лекар направление за консултативен преглед и извършване на основен пакет по физикална и рехабилитационна медицина. Често пациентите мислят, че това което касата е определила като някакъв регламент за лечение е единственият възможен за тях вариант за провеждането му. Това не е така. Здравната каса се съобразява с определени финансови параметри. В  извънболнични условия  са предвидени 20 процедури, но те могат да се окажат малко. Защото при съвременното лечение се прилагат едновременно два, три или четири физикални фактора. За 5 или 7 дни тези 20 процедури ще бъдат извършвани на даден пациент, но няма гаранция, че той ще се възстанови напълно. В МЦ „Д-р Стайков“ специалистите преглеждат пациентите след курса на лечение и предписват при необходимост допълнителни процедури за постигане на максимално възстановителен ефект. НЗОК дава възможности за извършване и на втори, а при необходимост и трети цикъл от процедурите.

Много по-добър вариант е след проведени 1-2 цикъла на лечения в извънболнични условия и непостигане на търсения оздравителен ефект, пациентът да бъде насочен към специализирани болници за рехабилитация. Бургаска област е с най-развитата мрежа от болници за рехабилитация в цялата страна и пациентите трябва да се възползват от това богатство.

Относно въпроса Ви дали са достъпни като цени процедурите, направили сме всичко възможно това де е така. Ето един пример – лимфодренажът, който е препоръчителен за хора, страдащи от отоци на краката, поради слабост на венозната и лимфната  система и често е търсен от много дами, които искат да се справят с целулита, при нас е на цена от 15 лв.

– Д-р Цанова, още в началото на януари обявихте, че разработвате рехабилитационна програма за лечение на усложнения след прекаран covid-19. Има ли интерес към нея от страна на пациентите?

– Вече е ясно, че covid-19 поразява много органи и системи в човешкия организъм. Поради тези причини, ние сме подготвили 8 пакета с консултации и изследвания за пациенти, страдащи от постковид синдром. Тези пакети ще са на максимално достъпни цени. Дори, мога да кажа, че те са силно занижени, но целта ни е колкото се може повече хора да могат да се лекуват и подобрят общото си състояние след прекаран covid-19. Прегледите и изследванията, които ще се осъществят по тези пакети, следват един след друг и не отнемат излишно време на пациентите. Ако се установи някакво показание, което изисква изследване, което не е включено в пакета, то пациента ще получи 30% отстъпка от стойността му.

От друга страна продължаваме да работим по програма за следковидна рехабилитация и физиотерапия, както в медицинския център, така и в СБР „Стайков и фамилия“ Слънчев бряг.

– Д-р Стайков, какво още планирате в посока развитие на медицинския център?

– Предвиждаме от средата на март, пациентите да намират специализирана лекарска помощ и в събота. Оказва се, че много хора, работещи през седмицата, нямат възможност да посетят лекар и така отлагат до последно, което води до значително влошаване на здравословното състояние. Препоръчваме пациентите да се обаждат предварително за час, за да не се налага да чакат повече от необходимото.

Вижте тук пакетните медицински услуги за вторична профилактика  и диагностика на ПОСТ КОВИДЕН СИНДРОМ

 

Вариант I

1.            Рентгенография на бял дроб и сърце

2.            Доплерова сонография на периферни съдове

Обща цена: 50 лв.

 

Вариант II

1.            Рентгенография на бял дроб и сърце

2.            Ехокардиография

Обща цена: 60 лв.

 

Вариант III

 

1.            Рентгенография на бял дроб и сърце

2.            Доплерова сонография на периферни съдове

3.            Ехокардиография

Обща цена: 80 лв.

 

Вариант IV

1.Рентгенография на бял дроб и сърце

2.Консултативен преглед от лекар – Ангиолог

3. Доплерова сонография на периферни съдове

Обща цена: 70 лв.

 

Вариант V

1.            Рентгенография на бял дроб и сърце

2.            Консултативен преглед от лекар – Кардиолог/Интернист с включено ЕКГ

3.            Ехокардиография

Обща цена: 90 лв.

 

Вариант VI

1.            Рентгенография на бял дроб и сърце

2.            Консултативен преглед от лекар – Кардиолог/Интернист с включено ЕКГ

3.            Ехокардиография

4.            Консултативен преглед от лекар – Ангиолог

5.            Доплерова сонография на периферни съдове

Обща цена: 130 лв.

 

Вариант VII

1.Консултативен преглед от лекар – Кардиолог/Интернист с включено ЕКГ

2.Ехокардиография

3.Консултативен преглед от лекар – Ангиолог

4.Доплерова сонография на периферни съдове

Обща цена: 105 лв.

 

Вариант VIII

1.            Доплерова сонография на периферни съдове

2.            Ехокардиография

Обща цена: 55 лв.

 

НАМАЛЕНИЕ С 30 % ЗА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ПРЕГЛЕДИ И ИЗСЛЕДВАНИЯ, КОИТО СЕ ПРЕДЛАГАТ В МЦ „ДОКТОР СТАЙКОВ“, ЗА ВСИЧКИ ПАЦИЕНТИ, КОИТО ПОЛЗВАТ ПРЕДЛОЖЕНИТЕ МЕДИЦИНСКИ ПАКЕТИ.